Greșeli care pot ucide motivația angajaților

23.09.2020

Motivația angajaților este cel mai puternic motor al performanței în orice organizație. Fie că ne concentrăm pe îmbunătățirea productivității, creșterea performanței sau creșterea nivelului de retenție, motivația angajaților va fi, fără îndoială, esențială pentru compania noastră. Formarea în management oferă cadre utile pentru zonele delicate precum: comunicarea eficientă, managementul performanței și modul de gestionare a diferitelor tipuri de oameni.

Însă, de cele mai multe ori, acțiunile și comportamentele care dezamăgesc și demotivează angajații, rezultă dintr-o simplă supraveghere sau chiar dintr-o lipsă totală de implicare din partea managementului. Având în vedere aceste lucruri, va prezentăm câteva greșeli care pot "ucide" motivația angajaților dvs.: 

Stabilirea obiectivelor nerealiste

De cele mai multe ori presiunea unui loc de muncă în care avem stabilite obiective nerealiste poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale a unei persoane, provocând probleme mai profunde în cadrul echipei pe termen lung. Pentru a evita un dezechilibru în zona de performanță, managerul are rolul de a ghida angajații și de a stabili împreună obiectivele de performanță. Acestea trebuie să fie ancorate în business însă trebuie să țină cont și de zonele în care angajatul dorește să capete mai multă expertiză.

Tolerează performanțe slabe

Nu este nimic mai demotivant pentru angajații tăi decât să vadă că performanță slabă a altcuiva este tolerate. Atunci când un membru al echipei nu-și câștigă pe deplin independența pe funcție, alți membri ai echipei trebuie să intensifice muncă și să facă mai mult decât partea lor pentru a "umple" acel gol. Acest lucru provoacă resentimente și frustrare, punând astfel la îndoială și competența managerului. 

Realizările nu sunt recunoscute

Recunoașterea este un instrument motivațional foarte puternic. Și totuși, este o realitate nefericită faptul că atâtea realizări și contribuții ale angajaților sunt nerecunoscute. De prea multe ori, ritmul rapid al muncii noastre ne face să uităm să comunicăm aprecierea noastră unui membru al echipei sau unui coleg de muncă pentru o treabă bine făcută. Acest lucru îi face pe angajați să se simtă subapreciați, activând astfel un sentiment demotivator foarte puternic. 

Lipsă de încredere

Încrederea se construiește în timp. Dar, în general, atunci când un nou angajat se alătură echipei, încrederea trebuie să se acorde progresiv. Încă din primele 3 luni până la 6 luni, noului angajat trebuie să i se ofere responsabilitate și independența într-o manieră treptată.

Uneori poate apărea o greșeală care pune această încredere la îndoială, alteori managerul este pur și simplu dominator și nu este dispus să delege sarcini pe care angajatul este clar pregătit să le îndeplinească. În ambele cazuri, lipsa de încredere este un semnal foarte vizibil pentru angajat că managerul nu se simte confortabil, oferindu-i mai multă responsabilitate. Acest lucru poate fi extrem de frustrant pentru persoanele aflate în această situație. Mai mult, dacă managerul se ocupă de sarcini care ar trebui să fie îndeplinite de către angajat, atunci se creează tensiuni suplimentare și apare o demotivare serioasă.

Micromanagement

Micromanagementul este un simptom al lipsei de încredere. Managerul pur și simplu nu se simte confortabil lăsând angajatul să execute singur sarcina și se implică în mod copleșitor în proces pentru a se asigura că fiecare sarcina este finalizată. Rezultatul pe termen scurt poate fi de calitate superioară, dar pe termen lung, angajatul nu va simți încredere și apreciere. Că și în cazul lipsei de încredere, pot apărea tensiuni între angajat și manager, ducând la o relație deteriorată și la o motivație dezastruos de slabă.


Toate aceste situații se datorează lipsei de pregătire managerială și de cele mai multe ori, pentru a se evita scăderea motivației trebuie să existe o comunicare deschisă între manageri și angajați.

Comunicarea activă cu personalul și implementarea feedback-ului primit din partea acestora este primul pas important pentru a le demonstra încrederea noastră. Ascultându-i în mod deschis și activ, vom află ce pași ar putea fi necesari pentru a aborda situația și a evita o problemă motivațională mai amplă.

By Alexandra Ploila, Managing Partner